От 1962 година – 1 и 2 септември , когато е проведен Първия събор на народното творчество „Пирин пее” в м.”Предел” до днес, гр. Разлог е бил домакин и е взимал голямо участие в организацията и включването на стотици самодейци от града и общината. На Първият събор участие са взели 800 самодейци на четири сцени.

Изключително е богатството на съхранени традиции, мелодии и багри в Разложко. Съборът на народното творчество „Пирин пее“ е неповторимо преживяване, както за участниците, така и за туристите. Хиляди самодейци представят неподправената хубост на народното творчество, обагрят планината с цветовете на носиите и огласят Пределските ливади, а стотици хиляди любители на фолклора от България и чужбина посещават традиционно събора.

Съборът „Пирин пее” не е фестивал, а движение за издирване, съхранение и популяризиране на изворни народни песни и традиции. Съборът на народното творчество „Пирин пее“ е поредица от местни и общински празници на народното изкуство, изучаване на фолклора и етнографска образност.

На концертите в местността Предела се представят образци на народната песен, танц, обреди, занаяти, народен инструментариум, удивителните костюми и накити, везмо и шевици, религиозно-езическите вярвания и ритуали, цялата календарно-обредна система.

Началото на събора е поставено през 1962 г. и до 1985 г. се провежда на всеки пет години. През 1985 г. тази забележителна проява на автентичните фолклорни традиции на Пирин е преустановена. След 12 години ,Съборът на народното творчество „Пирин пее” успешно е възстановен през 1997 г. и заявява своето присъствие в културния живот на България и Пирин, заявява и своето намерение да насърчи и да запази уникалното фолклорно наследство на Югозападна България. Провежда се в края на месец юли или началото на месец август. В журито на Събора дългогодишно участие имат известните фолклористи на Област Благоевград проф. Илия Манолов , проф. Костадин Динчев, Костадин Руйчев и др.

Организатор на събора Община Разлог и Областна администрация – Благоевград.

Още от създаването си съборът  става визитна картичка на Благоевградска област и е един от най-големите форуми в България за интерпретация на традицията на сцена. В рамките на няколко дни поляните на местността Предел се превръщат в богата палитра от музика, танци и багри от богатата ни фолклорна съкровищница. . Дълголетната традиция продължава и днес. Тук намират поле за изява хора от различни поколения, различни социални, етнически и професионални групи.

Съборът „Пирин пее” е емблема на Разлог, хората са израснали с него, носят го в сърцата си и така вече 50 години. Той  е празник, в който по традиция вземат участие хиляди изпълнители от Югозападна България и е един добър повод за родови срещи в красивата местност „Предел“, разделяща двете планини Пирин и Рила..През 2014 г., когато се провежда ХІV Събор на народното творчество „Пирин пее”, се взима решение събора да се провежда  през четири  години.

Самодейците от Народно читалище „!5.ІХ.1903 г. – 1909 г.” взимат активно участие в събора и през двата дни. Участват в надпяването, заключителния концерт на всеки събор, в посрещане на официалните гости и в масовите сцени на народни костюми. Много са групите, съставите и индивидуалните изпълнители са получили златни, сребърни и бронзови медали за участието си в събора.