На 13, 14 и 15 юли 2018 г. в гр. Разлог се проведе Първи Международен фестивал на камерната музика, организиран от професор Николай Фридман и професор Марина Фридман от Израел, Община Разлог и Народно читалище „15.ІХ.1903 г. – 1909 г.” гр. Разлог . Режисьор на фестивала е професор Николай Фридман.
Професор Николай Фридман е изпълнител на цигулка и алт – солист на камерния оркестър на град Беер – Шева – Израел с управител Александър Островски и симфоничния оркестър на радио и телевизия на Ерусалим, под ръководството на Гари Бертини. Художествен ръководител и генерален директор е на концертите на камерната музика в град Бейт Шемеш. Музикалното си образование е получил в Държавната консерватория в гр. Кишинев – Молдова и аспирантура е завършил в институт за изкуство Щефан Няги в класа на професор Михаил Унтерберг и професорАнатолии Тушмалов.
Този фестивал е уникален и първи по рода си за Разложки район. В него участие взеха световно известни изпълнители от Израел, България, Япония, Франция и Канада.
В първият концерт на Фестивала участваха: Марина Фридман – изпълнителка на пиано от Израел, Йорам Зербиб – изпълнител на китара от Израел, Силвия Ангелова – певица сопрано от Варненската опера и Милена Томанова – изпълнителка на пиано.
Във втория концерт на Фестивала участваха– Етсуко Хиросе – пиано от Япония и Марина Фридман – пиано от Израел.

В третият концерт на Фестивала участие взеха – Игор Кириченко – виолончелист от Франция, Станислав Прогин – изпълнител на цигулка от Канада и Марина Фридман пиано от Израел.
Публиката, сред която имаше много туристи от Русия, Англия ,България , жители от Разлог и съседните общини, останаха възхитени от виртуозните изпълнения на музикантите. В концертите бяха изпълнени произведения от Шереметев, Офенбах, Бизе, Хендел, Моцарт, Владигеров, Шопен, Лист, Шуберт, Менделсон, Рахманинов и др.